Familiepicknick op het IJsselmeer.

Deel 4 (slot) van de winter van 1962-1963

Enorme sneeuwduinen in Engeland in 1963

Ondertussen wordt ook de schaduwzijde zichtbaar van deze winter. In West-Europa komen duizenden mensen om als gevolg van het barre winterweer. Op 20 januari komt de scheepvaart op de Rijn volkomen stil te liggen. In het Alpengebied ligt het Bodenmeer voor het eerst sinds 1830 geheel dicht. Dat men overal op de Zürichsee kan schaatsen, is voor het laatst mogelijk geweest in 1929. In Engeland beleeft men de koudste januari maand sinds 1795. Begin februari liggen hier op verscheidenen plaatsen sneeuwduinen van zes meter. Nederland ziet er medio februari al wekenland uit als een poollandschap.

 

Op de 13de februari kondigt het KNMI dooi aan, maar die gaat niet door. Ook worden er nog steeds autotochten gemaakt op het IJsselmeer. Er wordt melding gemaakt van grote ijsvelden op de Noordzee, de zeewatertemperatuur is al enkele weken 1,5°C onder nul. Op 27 januari is het enorm druk op de stranden. Duizenden mensen komen kijken naar het drijfijs dat door de noordwestelijke winden op het strand is geblazen. Zoiets zie je maar één keer in je leven!

IJsvelden in de Noordzee

 

De drukverdeling is in februari niet wezenlijk anders dan in januari; veelal een hoog boven Groenland en enkele depressies gevuld met koude lucht. Het solide winterweer duurt voort. Af en toe valt er sneeuw, vooral begin februari en dagelijks van 11 tot 21 februari. De vorst is opnieuw streng van 21 tot 25 februari (De Bilt). Door de toenemende invloed van de zon, stijgt de temperatuur overdag tot boven het vriespunt. In het noorden bleef het in februari op 20 tot 26 dagen de hele dag vriezen.

 

Fietsen op het IJs

Maart begint zonnig en koud. De eerste dagen van maart vroor het 10 tot 16°C, maar op 4 maart komt in De Bilt het etmaalgemiddelde weer boven nul, op zes losse dagen na was het er sinds 22 december beneden nul geweest. De winter gaat als een nachtkaars uit. Van een nawinter is geen sprake, het wordt meteen lente en eind mei is het zelfs al zomers.