Weerbericht van 20 oktober 2021

Enkele buien, mogelijk met onweer en hagel en windstoten.

De buiigheid neemt vanmiddag toe. Bij de buien kan onweer en hagel voorkomen. Ook zware windstoten zijn mogelijk. Boven land staat een matige tot vrij krachtige zuidwesten wind, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Later op de avond en vannacht gaat het vanuit het zuiden intensief regenen en kan het ook onweren. Vooral in het noordwesten wordt veel regen verwacht. De minimum temperatuur wordt 11°C. De zuidwestenwind wakkert nog wat aan en wordt aan de kust hard tot stormachtig. Aan de kust en tijdens buien kunnen zware windstoten optreden. Morgen trekt de gehele zone naar Duitsland weg. In de middag is er een afwisseling van wolken en opklaringen. In het noorden kunnen nog enkele buien voorkomen. Het wordt maximaal 12°C. De wind wordt west tot noordwest, vrij krachtig tot krachtig. Aan de kust en op het IJsselmeer hard. Donderdagavond neemt de wind langzaam af. Ook vrijdag stroomt er polaire lucht over ons land uit. Hierin ontstaan buien die vergezeld kunnen gaan van onweer en korrelhagel. Aan de westkust staat nog enige tijd een harde wind. In het weekend profiteren we van een rug van hogedruk waardoor het rustiger wordt en ook droger. Af en toe schijnt de zon bij een temperatuur van ongeveer 13°C. Na het weekend neemt het wisselvallige weer de overhand en is er elke dag wel kans op regen. De temperaturen lijken aan het eind van de volgende week weer wat hoger uit te komen. De verwachting is echter behoorlijk onzeker door een grote spreiding in temperatuur.

Vrijdag kouder met regen en buien. In het weekend droger maar vanaf maandag opnieuw wisselvalliger en temperaturen rond of iets boven normaal. Op langere termijn een kleine kans op temperaturen onder normaal.

Gevaarlijke (positieve) bliksemontlading op zondag 9 mei 2021

Op zondag 9 mei trokken enkele onweersbuien over het westen van Nederland richting noorden. Van die buien trok er ééntje wat rommelend langs De Bilt, totdat een positieve bliksem-ontlading uit de bovenkant van de bui de rust in één keer ruw verstoorde. Kijk en schrik je een hoedje :)