Opbollende stapelwolk

Opbollende stapelwolk

Kanteelwolkjes, voorbode van onweer

Kanteelwolkjes, voorbode van onweer

Ontstaan van wolken

In de lucht zitten verschillende gassen. Het belangrijkste gas in droge lucht is stikstof(80%) gevolgd door zuurstof(bijna 20%). Verder zijn er nog andere gassen zoals kooldioxide, stikstofoxiden en methaan(aardgas). Daarnaast kan lucht ook waterdamp bevatten. Hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht oplost, hangt af van de temperatuur. Hoe lager de temperatuur, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten.
Als er precies evenveel waterdamp in de lucht zit als past bij de temperatuur, is de lucht verzadigd. Zou je deze lucht afkoelen, dan moet er waterdamp uit. Dat gebeurt door
condensatie op bijvoorbeeld stofdeeltjes die vrij in de lucht zweven. Het gevolg is dat er druppeltjes, en dus wolken ontstaan. Is de condensatie sterk, dan ontstaan grote druppels en vormt zich neerslag.
Wolken kunnen zo ontstaan als verzadigde warme lucht op stijgt en afkoelt. Is de warme lucht droog, dus onverzadigd, dan zal de afkoeling geen wolkenvorming tot gevolg hebben. Wolken kunnen op verschillende hoogte voorkomen. De hoogste wolkentoppen reiken tot wel zo'n 12 kilometer. We kennen verschillende wolkentypen.

Wil je meer weten over de soorten wolken klik dan op de bovenstaande link

Meest recente reacties

15.11 | 09:54

Dag Bert,

Door alle "mailperikelen" van school ontvang ik al een paar weken geen weerbericht meer.

Misschien is er iets aan te doen?

Hartelijke groet en bij voorbaat mijn dank!
Paul.

04.08 | 15:05

Dag Hennie,
Dat is nog wat te ver weg om gedegen uitspraken over te doen. Gezien het aantal hogedrukgebieden deze zomer zou het zomaar kunnen dat dit beeld zich ook door laat trekken tot aan oktober.

02.08 | 20:28

Kan je al iets zeggen wat september gaat worden. Krijgen we een nazomer, want dan hebben wij vakantie….en aangezien we dit jaar in Nederland blijven, zou het toch leuk zijn….
Graag hoor ik van je…

25.07 | 07:01

Dankjewel! Duidelijke uitleg

Deel deze pagina